Pochodzący z Chile drink, kojarzony z martini: Pichuncho

Chilisjki drink, kojarzony z martini, a więc Pichuncho to kolejna propozycja na portalu tematycznym, opisującym różnorodne typy alkoholu z różnych krajów na świecie.
Pichuncho to nazwa nawołująca do małego, chilijskiego ptaka. Koktajl jest połączeniem kwaśnego brandy, wina aromatyzowanego z dodatkami ziołowymi oraz cytryny. Cytrynę często opuszcza się, zastępując ją wiśnią. To pozwala na pozyskanie jeszcze bardziej ciekawej nuty smakowej. Pisco i wermut to jednak podstawa. Na stronie pichuncho umieszczony jest dokładny przepis. Wystarczy umieścić pisco i wino ziołowe z kostkami lodu w shakerze oraz potrząsać przez piętnaście sekund.
Następnie trunek przelewa się do szklanki przeznaczonej do martini albo margarity. Trunek można udekorować cytryną lub wiśnią. Jest to trunek, jaki na dłuższy czas zapada w pamięć i z tego względu znacznie częściej gości na naszych stołach. Warto poznać technikę jego przygotowania i czasami serwować go znajomym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz