Co to opłatek i czemu się nim dzielimy
Chyba każdy z nas doskonale zna smak białego, cienkiego kawałka chleba, jakim dzielimy się w czasie kolacji wigilijnej. Takie opłatki od dawna stały się właśnie symbolem życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu sąsiednich. Chleb w religii chrześcijańskiej ma duże znaczenie, ponieważ oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.
Przed wielu laty opłatki na święta wypiekano jedynie przy klasztorach i kościołach, obecnie opłatki realizowana jest przez wyspecjalizowane firmy. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas między wrześniem a grudniem, ponieważ to na wigilię właśnie we wszystkich domach opłatki się pojawiają.
Robi się je jedynie z dwóch głównych składników, czyli wody i mąki. Po ich dokładnym zmieszaniu powstałą masę wytłacza się na cieniutkie płaty, a potem wypala w piecu i przycina na nieduże kawałki. Niejednokrotnie w czasie prasowania wykorzystuje się specjalne matryce, jakie wytłaczają religijne albo świeckie motywy.
+Tekst Sponsorowany+
0 komentarze:
Prześlij komentarz